Villámfiúk milliszekundumok alatt skalpolják a piacot!

2018.12.20

A nagysebességű villámkereskedés gyakorlatilag egyenlő azzal, hogy egy csomó patkányt beengedünk a magtárba - mondta Charlie Munger milliárdos befektetési guru már évekkel ezelőtt. A high frequency trading, a piacot skalpoló villámfiúk kereskedési technikája jelentősen hozzájárult az őszi turbulenciához a részvénypiacon, de általában is növeli az egyensúlytalanságokat, különösen idegesebb helyzetekben. A korábbi, az egyensúlytalanságokat jobban kisímitó market-makerek dominálta piac átalakulása kicsit olyan, mint a csapatsportoké az elmúlt 15-20 évben: irgalmatlanul felgyorsult a játék, az atletikusság - ahogy ma már a piacon is - alapkövetelmény lett.


Amikor valaki véletlenül visszanéz egy nyolcvanas vagy kilencvenes évekbeli foci-, kézilabda- vagy kosárlabdameccset, vagy abból néhány jelenetet, akkor döbbenten tapasztalhatja, hogy milyen szinten gyorsult fel a játék. A csapatsportok sebessége teljesen más lett. Sőt, minél komolyabb szinten űzik az adott labdajátékot, annál nagyobb az atletikus játékosok iránti igény. A változás különösen szembetűnő a 10-15 évvel ezelőtti világgal szemben. A magas szinten játszott kézilabdában manapság már gyakorlatilag nem lehet cserélni, mert egy kapott gól után 3-4-5 másodperccel büntetni tud az ellenfél. A labdarúgóikon Cristiano Ronaldo a világ országainak a többségében bajnok lehetne 100 méteres síkfutásban. Az amerikai profi kosarasok tömkelege fogyókúrázik nyaranta, hogy kisebb súlyával bírja a játék egyre szédítőbben gyorsuló tempóját. Az amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) a jelenleg futó szezonban négy csapat van, amely a támadásainak a több mint 18%-át befejezi 3-6 másodperc alatt. A bajnok Golden State Warriors támadásainak 39%-át fejezi be 10 másodpercen belül.

A focit, kézilabdát, kosárlabdát nézve jól látható, hogy az a játékos, aki a számára rendelkezésre álló évről-évre egyre kisebb idő alatt nem képes a pálya területén A pontból B pontba eljutni, a magasabb szintű mérkőzéseken már nem tartható pályán. Napjainkra az élsportban a megfelelő futásteljesítmény, gyorsaság és atletikusság alapkövetelmény lett.

A piac is felgyorsult

Ahogyan a sportpályákon a sebesség fokozásával igyekeznek a gyorsabbak legyőzni a lassabb ellenfeleiket, úgy figyelhető meg ennek a jelenségnek a terjedése a globális tőkepiacokon is.


Olvass tovább >>