Venezuela elszámolási egységgé teszi a kriptopénzét, a petro-t

2018.08.17

Korábban többször is írtunk már a súlyos gazdasági válságtól szenvedő dél-amerikai ország, Venezuela kriptopénzéről, a petro-ról. Legutóbb már-már szappanopera szerűvé vált a folyamat, a helyi pénz, a bolivár helyettesítésére létrehozott petro-t a kritikák hatására az olajtartalékhoz kötötték. Kalandos életút számos fordulattal és csavarral, most azonban fontos mérföldkőhöz érkezetek, a bérek, javak, szolgáltatások hivatalos elszámolási egységévé tették a petro-t.

Azért nagy, szinte történelmi jelentőségű a hír, mert ezzel végérvényessé vált: Venezuela a világ első országa, mely az új, digitális fizetőeszközök egyikét teszi meg hivatalos fizetőeszközzé. Persze Japán már évek óta elismeri területén hivatalos pénzként a Bitcoin-t, ez azonban semmiben sem érintette a jen életét.

Venezuela viszont az idén egymillió százalékos inflációval szembenézni kénytelen bolivárral szemben vezeti be a petro-t. Nicolás Maduro elnök TV beszédében jelentette be, az ország olajvállalata, a PDVSA elszámolási egységként használja mostantól a petro-t, emellett új bér és árazási rendszert vezetnek be, ennek egysége szintén a kriptopénz lesz.

"Fontos látni, hogy egyelőre nem kizárólagos valutaként funkcionál a Petro Venezuelában, a bolivár mellett, annak negatív gazdasági hatásait kiküszöbölendő vezetik be."

Ezzel még mindig nem voltunk kellően precízek, ugyanis a bolivár, mai nevén bolivár fuerte mellett néhány hónapja bevezettek egy másik helyi valutát, a bolivar sovereing-t is. Ennek a lépésnek is a gazdasági káosz rendezés volt a célja, a bolivar sovereign most a petro-hoz lesz kötve. A bolivar fuerte árfolyamából pedig egy tervezett, konszolidációs lépés keretében öt nullát vághatnak majd.

Nicolás Maduro elnök márciusi bejelentése a petro kapcsán, szóba kerül a White Paper, a "kripto-gazdaság" és sok egyéb kulcs kifejezés. A YouTube-on megnyitva, a videó jobb alsó sarkában beállíthatunk angol, vagy akár magyar feliratokat. A dél-amerikai diktátorok jó szokásait követve az elnöki beszél 1 óra, 50 perc.

Tovább a teljes cikkhez >>

#petro #cryptocurrency #StoplossManager #Bolivar #Venezuela #coin