Ünnepel a kriptovilág: ma 10 éves a Bitcoin!

2019.01.04

A BitMEX a The Times címoldalán hirdetésben mondott köszönetet, a blokkláncon sajátos üzengetés indult. Ünnepi körkép, visszatekintés.

Már tavaly, a 9 éves Bitcoin alkalmával is megemlékeztünk róla, és igen, most eljött a sokak által várt 10. évforduló. 2009. január 3-án ugyanis történelmi jelentőségű esemény történt: a Satoshi Nakamoto nevet használó kriptográfiai szakember 18 óra 15 perckor kibányászta az első, úgynevezett "genezis blokkot", amelyhez az alábbi elhíresült megjegyzést fűzte:

Ezzel útjára indította az első kriptopénzt, a Bitcoint, vele együtt pedig létrejött az első blockchain is. Mivel a rendszer lényege, hogy minden blokk egymáshoz kapcsolódva épül fel, a kezdő blokk természetesen a mai napig megtekinthető a blokkláncon, a coinbase pedig tartalmazza a fenti szöveget.

Ki volt ő?

Hogy ki volt az alkotó? Tíz évvel azután, hogy a világ első kriptopénze megkezdte világhódító útját az interneten, még mindig nincs biztos nyom a készítő személyazonosságával, Satoshi Nakamoto kilétével kapcsolatban. Az elmúlt évben azért történt egy jelentősnek mondható esemény: Hanyecz László, korai bitcoinfejlesztő - akinek nevéhez fűződik a pizzás sztori is - minden eddiginél részletesebb információkat adott közre a titokzatos Nakamotóról, ráadásul első kézből.

Ezek alapján egy maximalista, kissé megszállott kóder képe rajzolódik ki, aki nagyon vigyáz az inkognitójára. Egy korszakalkotó zseniről lévén szó, ezen egyáltalán nem lepődünk meg. A Business Insider által készített interjút teljes terjedelmében feldolgoztuk, és hangoscikként is közzétettük.

Kapcsolódó: Különc, paranoiás figura volt a Bitcoin megalkotója

"Ő lesz az az ember, aki még a mi életünkben úgy fog közgazdasági Nobel-díjat kapni, hogy a papíron csak a pszeudonim neve fog szerepelni, és senki nem fogja átvenni a díjat és a vele járó jutalmat" - fogalmazott találóan Csabai Csaba kriptoblogger egy korábbi cikkében.

A Bitcoin mára talán a legékesebb bizonyítéka, hogy létezhet még organikusan, a semmiből fejlődő "grassroot" érték, marketing gépezet, adwordkampányok és legfőképpen Facebook nélkül.

Ezt már idei, Kétszámjegy című posztjában foglalta össze a blogger. Az írás elmélázott többek között azon, mit jelentett a Bitcoin az emberiség számára az elmúlt 10 évben.

Kezdve onnan, amikor még kísérleti alany volt, néhány geek "játékszere" (2009-2011-ig). Ezt váltotta fel Darknet időszaka, amikor főleg illegalitás volt a húzóerő, ezzel párhuzamosan pedig a lassú és rögös adoptáció. 2013-ban aztán a ciprusi bankválság és az első mainstream felfutás. Majd jött egy több éven át tartó hosszú, nyugodt medvepiaci korszak, végül a 2017-es irdatlan hype, és a 2018-as lecsengés. És sajnálatosan a scamek, valamit a hekkertámadások. (A kiváló összefoglaló elolvasható a Variance blogon.)

Üzengetés blokkláncon, címlapon

"Köszönjük, Satoshi Nakamoto!" A BitMEX a The Times 10 évvel későbbi címlapján ezekkel a szavakkal, fizetett hirdetésben mondott köszönetet.


A reklám alatt az 554.509-es számú blokk hash-összege szerepel. A blokk egyedi, "ThanksSatoshi" coinbase üzenetét Jian Wu és a BTC.com pool készítette a BitMEX számára.

A Genezis blokkon eközben igazi zarándokhely alakult ki. Az első Bitcoin címre különféle jelképes összegek érkeznek, és felütötte a fejét egy újdonság is: a felhasználók olyan szintaktikailag megfelelő, ám nem létező BTC-címekre küldözgetnek aprópénzt, mint pl.: 1HappyTenthBirthdayBitcoinxvYeM9e.

Hogy mire jó ez? A választ szintén Csabai Csaba fogalmazta meg közérthetően, egy korábbi cikkében: "Ha bárkiben is felmerül a kérdés, hogy miért küld bárki is pénzt egy - feltehetően - örökre befagyott számlára, akkor annak javaslom, hogy nézzen szét bármelyik nagyobb műemlék szökőkút körül és nézze meg, hogy mi is csillog annak az alján. Ez egyfajta tisztelgés Satoshi és munkájának emléke előtt."


Olvass tovább >>