Ukrajna 5%-os adót tervez a kriptós bevételek után

2018.08.10

A most benyújtott törvénytervezet szerint Ukrajnában az egyszerűsítés mellett foglalnak állást: Cégekre és magánszemélyekre is 5%-os adó vonatkozna FIAT-ba történő konvertáláskor. Mind kereskedelem, mind a bányászat esetében ugyanez a helyzet. Az adóalap megállapításakor elméletileg a beszerzési és az eladási fiat ár közötti különbséget veszik figyelembe, a kriptoról kriptóra történő váltásokat, azaz a kriptós kereskedelmet adómentesre tervezik hagyni.

Ukrán Parlament
Ukrán Parlament

Egyelőre az országok nagy része azt sem tudja, hogy minek tekintse a kriptopénzeket. Pénznek? Értékpapírnak? Egyéb vagyontárgynak? Konkrétan kriptóra szabott és elfogadott szabályozásról egyelőre nem tudunk, az egyes országok a meglévő kategóriák egyikébe próbálják beleerőltetni a Bitcoint és társait. Magyarországon a dolgok jelenlegi állása szerint a nem bányászatból szerzett kriptós haszon 30,34%-a jár az államnak az "egyéb bevételre" vonatkozó szabályok szerint. Franciaországban néhány hónapja történt egy átsorolás, ami nagyjából felezte az adóterhet, de az még így is valamivel több, mint nálunk:

Ukrajnában 5+1,5% jöhet

A most benyújtott törvénytervezet szerint Ukrajnában az egyszerűsítés mellett foglalnak állást: Cégekre és magánszemélyekre is 5%-os adó vonatkozna fiatba történő konvertáláskor. Mind kereskedelem, mind a bányászat esetében ugyanez a helyzet. Az adóalap megállapításakor elméletileg a beszerzési és az eladási fiat ár közötti különbséget veszik figyelembe, a kriptoról kriptóra történő váltásokat, azaz a kriptós kereskedelmet adómentesre tervezik hagyni. Van is értelme: Az USA jelenlegi szabályozása például minden egyes kriptós ügyletet adókötelesnek vesz, brutálisan megnehezítve a bevallást, amit így az állampolgárok nem is kapkodnak el. Bányászat esetében a kiadások és bevételek különbsége után kell majd adózni.

A tervek szerint a törvény 2019-ben lépne életbe és 2025-ig érvényben maradna. A törvényhozók szerint az 5% optimálisnak tűnik azért cserébe, hogy a kriptopiacon szerzett bevételek "legalizálhatóak a valódi gazdaságban".

A teljes cikk >>

#fiat #ukraine #tax #cryptocurrency #StoplossManager #bitcoin