Milyen kripto trendekre figyeljünk 2019-ben?

2018.12.28

A kripto szakértők óvatosan próbálnak hozzáállni a 2019-es előrejelzésekhez, miután 2018 nem pont úgy zajlott le, ahogy azt gondolták. És bár az árakkal kapcsolatban nem akarnak konkrét jóslatokat megosztani, de néhány trendre azért felhívják a figyelmet.

Stabilcoinok: mennek vagy maradnak?

2018 előtt az árak növekedését és egyértelmű bikapiacot jósoltak a "szakértők": aztán minden volt, csak az nem. Helyette a stabilcoinok lettek az év slágerei, miközben a piac zuhanni kezdett és az ICO-k kihaltak. Akár utáljuk, akár kedveljük őket, az biztos, hogy a stabilcoinok meghatározták az évet. Az azonban, hogy 2019-ben mennyire lesznek "stabilak", az nagyban függ majd attól is, hogy a többi kripto eszköz hogy teljesít a jövő évben. Amennyiben mondjuk a kriptovaluták medvepiaca inkább erősödik a felengedés helyett, a stabilcoinok minden valószínűség szerint jelentősek maradnak majd.

Adatvédelem

2019 másik nagy fókusza minden valószínűség szerint a biztonság lesz. Egyre több olyan platform, applikáció és protokol fog előtérbe kerülni, amiknek az elsődleges prioritása az adatvédelem lesz. Ilyen például a Wasabi Wallet, ami egy adatvédelem-központú BTC wallet. Az Ethereum is dolgozik az egyre biztonságosabb tranzakciókon, ők 2019-ben várhatóan az Aztec protokolt fogják alkalmazni. Ráadásul több privacy coin is fejlesztés alatt áll, mint például a Resistance.


Vége az ICO-nak, helyette itt az STO

Az ICO-k 2018 végére teljesen elhaltak, és nem sokan hisznek abban, hogy a közeli vagy akár a távoli jövőben újraélednének.

Az Amazix fő elemzője, Jose Macedo szerint 2019-re az ún. "security token offering" (STO - értékpapír token értékesítés) lesz a standard a kriptovilágban, teljesen felváltva az ICO-kat. "Egyre többen jönnek rá, hogy hosszú távon nem működnek az ICO-k. Ennek az lett az eredménye, hogy egyre többen keresnek meg minket azzal, hogy segítsünk nekik az STO-juk felállításában, vagy pont azzal, hogy alakítsuk át az ICO-jukat STO-vá."

Ezek az STO-k pedig elsődlegesen azokon a proaktív területeken várhatók, mint Gibraltár vagy Málta, ahol a szabályrendszer már nagyjából fel van állítva ezekre. Ezzel szemben az USA-ban sokkal lassabban halad a szabályok kiépítése, így itt sokkal hosszabb várakozási időre lehet számítani.

Decentralizált hitel hálózatok

A decentralizált hitel hálózatok szintén egyre elterjedtebbek lehetnek 2019-ben. Az olyan kripto projektek, mint a Dharma Protocol, a GEO Protocol, a Nexo vagy a Maker DAO, mind-mind azoknak a felhasználóknak lesznek megalkotva, akik jelenleg ki vannak zárva a pénzügyi hálózatból. A Maker hitelfedezeti rendszere biztosan versenytársakra fog találni, de ők sem fognak elmaradni, hiszen míg 2018-ban az ETH uralta náluk a terepet, 2019-től már BTC-t, ERC20-t és más kripto, illetve nem-kripto eszközöket is el fognak fogadni.

Egyéb izgalmak

Ezek a legfőbb trendek, amin általánosságban egyetértenek a kriptoszakértők, azonban van még néhány más érdekes felvetésük is. Ilyen például a dappok helyzete, amik szintén nagyot kaszálhatnak a jövő év folyamán, ha szélesebb körű felhasználást tudnak elérni. A Bitcoin Cash biztosan a jövőben is új módszereken fog dolgozni, a peer-to-peer pénzküldés és fogadás fejlesztésével kapcsolatban garantált a 2019-es új rendszerek kialakítása, míg a Bitcoin csapata a Lightning Networkon fog rendületlenül dolgozni.

Az intézményi befektetők minden valószínűség szerint továbbra is újabb pénzeket hoznak majd a szektorba, ami bár nem fogja újabb rekordárak közelébe lökni a valutákat, de jelentős átalakításokat hozhatnak magukkal.

Lehet, hogy minden itt felsorolt trend valóra válik, lehet, hogy egyik sem, de 2019-ben megint 12 hónapot kap arra a kriptoszektor, hogy új dolgokat hozzon létre - és akármi legyen az, az garantáltan izgalmas lesz.


Eredeti cikk >>