Joseph Lubin: 10-20 év, és a világgazdaság nagy része blokkláncon lesz

2019.03.19

Az Ethereum társalapítója a South by Southwest (SXSW) konferencián beszélt a blokklánc ipar kihívásairól és jövőjéről.

A kriptopénzek és a blokklánc jelenlegi fejlettségi szintjét, növekedési potenciálját az 1983-as email példájával szemléltette: Szerinte akkoriban nem sok "normális" ember próbálkozott elektronikus levél küldésével, és egyelőre napjainkban sem a tömegek játékszerei a blokklánc rendszerek. Egyetért azzal a gyakori kritikával is, hogy a Bitcoin és az Ethereum ma még nagyon nem hatékony, specializált hardverre és rengeteg energiára van szükség a hálózat biztonságos működésének fenntartásához.

Az Ethereum 2.0 érkezését mától 18 hónapra teszi. Ekkor még lehet, hogy csak a testnet lesz éles, de ez már egy sokkal komplettebb, fejlettebb blokklánc rendszer lesz, mely az igényeknek megfelelően skálázódik, és egy nagyságrenddel kevesebb energiát fogyaszt. Egy meshcoin nevű tokenizációs projekten is dolgoznak, mely magánembereknek, kis cégeknek és startupoknak segíthet majd a technológia potenciáljának kiaknázásában.

Szerinte a következő egy-két évtizedben a globális gazdaság 10-szereződni fog a mostani szintről, és az addigra ágakra váló, tehát specializálódó (digitális pénzek, részvények és egyéb pénzügyi termékek, egészségügyi nyilvántartások, közügyek és szavazás, személyes adatok védelme, reklámok, ellátási láncok, eredetiség vizsgálat, energetika, stb.) blokklánc technológia a világgazdaság nagy részét le fogja fedni.


A teljes beszélgetést itt tudjátok megnézni:

Az Ethereumot az elmúlt évben a hard forkokkal és a skálázódással kapcsolatos problémák miatt számos kritika érte, sokak szerint a trónkövetelők, a Tron, az EOS, és a kínai NEO is, a nyakára értek. Tény, hogy a Tron és az EOS decentralizált alkalmazásai sokkal több felhasználót vonzanak, mint az Ethereum blokkláncát használók. Az Ethereum ennek ellenére változatlanul a legaktívabb fejlesztői közösséggel rendelkező projekt, jelenleg közel 15 milliárd dolláros kapitalizációval. 

Köszönjük a KriptoAkadémia együttműködését!

Eredeti cikk >>