Egyesült Királyság: kereskedők adatait kérte be az adóhivatal

2019.08.09

Szakmabeli forrásokra hivatkozva közölte a CoinDesk, hogy a brit adó- és vámhivatal a kriptotőzsdéktől, váltóktól és brókerektől kért be adatokat a kriptopénzekkel üzletelő felhasználóik kapcsán.

Az eddig ismert nevek a Coinbase, az eToro, és CEX.IO. Állítólag ezek kaptak olyan leveleket, amiben az adóhivatal a kereskedési történetet és a személyes adatokat kért be ügyfeleikről. Az említett három vállalat egyelőre nem válaszolt a sajtónak az ügy kapcsán.

A névtelen forrás azt is elmondta, hogy a HMRC két és három évre visszamenőleg kér adatokat: állítólag azok a személyek állnak a vizsgálódás fókuszában, akik a 2017-es év végi csúcs előtt szálltak be.

A CoinDesk az információ szabadságára vonatkozó törvényre hivatkozva megkérdezte az adóhivatalt az esetről, akik megerősítették, hogy "együtt szeretnének dolgozni a tőzsdékkel és a váltókkal, hogy információkat gyűjtsenek a vevőkről és eladókról".

Ezeknek a tőzsdéknek a birtokában vannak az ügyfeleikkel és tranzakcióikkal kapcsolatos információk. Ezek a tranzakciók pedig potenciálisan adóterhet viselnek és így a hivatalnak jogában áll felszólítani a tőzsdéket az információk megosztására." - nyilatkozták.

Az adóhivatal továbbá leszögezte, hogy ennél részletesebb tájékoztatást nem adhat.


Más angolszász országok adóhivatalai is lendületet kaptak az utóbbi időben. Az Egyesült Államokban 10 000 Coinbase felhasználó kapott levelet az adóhivataltól, amiben emlékeztették őket a kriptopénzek adózásával kapcsolatos teendőkre. Ausztráliában pedig júniusban jött ki egy átfogóbb szabályozás. Ebben már leírhatóvá tették a kriptopénzek vételét, szabályokat dolgoztak ki a kereskedés adózására - ebben a részvénykereskedés ernyője alá sorolták a kriptopénzeket, és a kriptopénzek mint fizetőeszköz és mint munkabér vonatkozásait is tisztázták.

Köszönjük a KriptoAkadémia támogatását!

Eredeti cikk