en-Mi az a Tether? - A dolláralapú kriptodeviza veszélyei és lehetőségei

31/05/2018

Mostanában egyre gyakrabban olvashatunk negatív híreket a Tether (USDT) háza tájáról, a dollárt helyettesítő kriptodevizáról. Ez a tény, valamint partnereink egyre gyakoribb kérdései arra ösztönzött bennünket, hogy jobban körüljárjuk, hogy mi (is) az a Tether (USDT)? Cikkünkben röviden végigvesszük, hogy milyen lehetőségeket rejteget a jövőben a Tether használata, illetve milyen problémákat és ez által veszélyeket hordozhat a kriptodeviza?

Szeretném megvizsgálni, hogy mi a szóbeszéd alapja, amely szerint számos portál azt állítja, hogy nincs meg a fedezet a kriptodeviza mögött valamint pár gondolat azokról a piaci pletykákról, amelyek a piac manipulációval vádolják a Tether alapító tagjait.

Mi a Tether, USDT és hogyan működik?

A Tether egy dollárt helyettesítő kriptodeviza, de bármely tetszőleges kriptodeviza helyettesítésére is használható. Ugyanakkor EUR Tether is létezik, a kripto piacon azonban a dollár alapú Tether terjedt el, mivel a ez sokkal nagyobb dollár alapú kapitalizációval működik.

A Tether használatának előnye abba rejlik, hogy gyorsabban és egyszerűen átváltható hagyományos devizára és vissza - így gyors tranzakciók lebonyolítására nyílik lehetőségünk általa. Egyes kripto tőzsdéknek nem kezelnek hagyományos (FIAT) devizát, ezáltal a Tether vált az ügyfelek pénzének alap váltó egységévé.

Ha például beutalunk FIAT valutát, pl. dollárt egy bankszámlánkról a kripto tőzsdén vezetett számlánkra, akkor a tőzsde azt automatikusan Tether kriptodevizára, azaz USDT-re váltja át. Így a kripto tőzsdén az igazi dollárunkból Tether (USDT) lesz, amelynek az alapítói biztosítják a dollár alapját/fedezetét és annak könnyű és gyors átválthatóságát.
(A Szerk: Épp ezt a bármikor gyorsan átválthatóságot kérdőjelezik meg sokan. - lásd később)

A Tether virtuális deviza mögött egy privát vállalkozás áll. A szolgáltató honlapját a www.tether.to címen lelhető fel. Az említett honlap mögött levő cég azzal kapcsolatosan vállal felelősséget, hogy a létrehozott USDT-k mögött valós dollár fedezet áll. Magyarán ha egy ügyfél utal a vállalkozás számlájára normál dollárt, akkor ugyanannyi Tether kerül kibocsátásra. Ebből következik, hogy az USDT és normál USD árfolyam 1.

A Tether kriptodeviza blokklánca már évek óta működik, de piaci kapitalizációja csupán 2017-ben kezdett jelentősen megnövekedni, amely mára - a coinmarketcap.com szakportál szerint - már 2.5 milliárd dollár fölött van (kék görbe), a zöld görbe pedig az árfolyamát jelöli, ez tehát az USDT/USD árfolyam, ami 1 közelében mozog.

A kapitalizáció növekedése mögött az rejlik, hogy egyre többen váltották át hagyományos dollárjukat, és tartják USDT-ben. Ez persze további kérdéseket vet fel, mind a biztosítottság/biztonság témakörben, mind egy esetleges piaci pánik esetén.

A kripto tőzsdék jelenlegi gyakorlata szerint beutaláskor valós dollárok USDT-re kerülnek átváltásra. Persze a felhasználók jelentős része nem is hallott még az USDT/Tether-ről, így azt sem tudják, hogy a dollárjukból USDT lesz.

Felhasználóként fontos tudni, hogy a beutalt dollárunkat az adott tőzsde Tether-ben vagy hagyományos dollárban tartja. A jelentősebb kriptodeviza tőzsdék már mind listázták az USDT-t, és felhasználóik aktívan kereskednek is az USDT-vel. (Főbb ismert tőzsdék: Bitfinex, Bittrex, Poloniex stb...)

A Binance pl. épp a napokban vezette be a különböző coinok USDT-vel való keresztárfolyamának kereskedését. Ez jelentősen kibővíti a Binance lehetőségeit, miközben egy ideig valós piaci előnyt biztosít számára a további növekedésre.

Most beszéljünk kicsit az USDT használatának veszélyeiről!

A Tether/USDT bevezetése egy korszakalkotó és gyakorlati ötlet.

A kriptotőzsdék közötti utalások a Tether használatával gyorsabban és olcsóbban oldhatóak meg, mint ha FIAT valutákkal tennénk ugyanezt. A biztonság kérdése is megoldott azáltal, hogy pénztárcában tudjuk tárolni átváltott USDT-nket.

Viszont nagyon aggasztónak találjuk azt a tényt, hogy a Tether mögött - nem egy közösség, hanem - egy privát vállalkozás áll! - Ezáltal semmiféle ráhatásunk sincs "bent lévő" USDT-nk további sorsát illetően. Tehát egy hatósági, vagy felügyeleti ellenőrzési jogkörrel rendelkező hatóság ellenőrzése alatt sem áll. Tehát a Tether kibocsátójának ígérete - mely szerint minden kibocsátott Tether mögött valós dollár fedezet áll, amely a cég számláján létezik - gyakorlatilag bizalmi kérdés.

A jelenlegi piaci USDT/USD árfolyam 1 közelében mozog, ebből azt feltételezzük, hogy a piac elfogadja ezt a tényt. Persze a szakemberekben számos kétely merült fel az utóbbi időszakban arról, hogy a tether.to tudja-e igazolni az USDT valós dollár fedezet létezését.

A mai napig semmiféle audit vagy bármelyik harmadik forrás nem tudta megerősíteni, hogy a Tether.to mögött álló piaci társaság valóban a vállalásainak megfelelően bocsát ki Tethereket.

Érdemes figyelembe venni még egy kockázatot: Amennyiben a Tether mögött álló piaci szereplő a vállalásának megfelelően bocsátotta ki a Tethereket, tehát létezik a dollár fedezet, abban az esetben a cégnél levő pénz a cég vagyonának tekinthető, tehát egy hatósági eljárás során lefoglalásra kerülhet (láttunk erre példákat adócsalás és pénzmosással kapcsolatos nyomozások során).

A társaság honlapján található 'Friedman LLP' által végzett vizsgálat eredménye. A dokumentum az alábbi hivatkozásról letölthető. A dokumentum hitelességét rontja, hogy a bankok neve, illetve a számlatulajdonos egyes adatai kitörlésre kerültek.

https://https://tether.to/wp-content/uploads/2017/09/Final-Tether-Consulting-Report-9-15-17_Redacted.pdf

https://tether.to/wp-content/uploads/2017/09/Final-Tether-Consulting-Report-9-15-17_Redacted.pdf

Mi történne, ha fedezetlen Tether kibocsátás történt?

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a Tether több tethert generát, mint amennyi a valós dollár a bankszámláin van. Ebben az esetben az USDT/USD árfolyam (csak néhány váltónál jegyzik, például Kraken) valószínűleg azonnal elmozdulna az 1 körüli paritástól és egy hagyományos amerikai dollár többszörösét érné, mint az USDT. Azok a befektetők, kereskedők, akik USDT-t tartottak, számíthatnak arra egy ilyen szituációban, hogy az USDT értéke csökken, így kevesebb hagyományos dollárt fognak érte kapni, ha lehetséges lesz az átváltása.

Persze a fentieken túl lenne az eseménynek egy komoly "tsunami hatása" is, amelynek a továbbiakban sokan áldozatul eshetnek. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen vagy ehhez hasonló esemény valószínűleg további eladásokat indukálna. A kialakult bizalomhiány következményei pedig beláthatatlanok. Egy újabb mérföldkő lenne a kriptodeviza piacon, amely negatívan befolyásolná mind a megítélését, elfogadottságát, mind a jelenleg sem túl stabil tőkehelyzetét.

A fedezetlen Tether kibocsátásra egyelőre egyértelmű bizonyíték nincs. Bárhogy is van, véleményünk szerint a Tether nem egy tartós értékmegőrzésre ajánlott kriptodeviza. Mi a magunk részéről csak rövid időszakokra, a kereskedési technika részeként használjuk az USDT-t. Arra számítunk, hogy stabilan a dollárhoz kötött 1-es paritáson működik a jövőben is.