Elindult a StellarX decentralizált tőzsde

2018.10.01

És mocskosul jól néz ki.

A valódi, költségmentes kereskedést kínáló decentralizált tőzsde elhagyta a bétateszt langyos állóvizét, és elindult a világhír felé. Az indulást hivatalos blogposztban jelentette be a fejlesztő Interstellar. Nem kisebb feladatot tűztek ki maguk elé, mint hogy a világ legnépszerűbb kereskedő felülete legyenek. Egy induló tőzsdénél ez megmosolyogtató, de ne feledjük, hogy a Binance is a nulláról indult 2017-ben.

A decentralizált tőzsde használatával a vásárlók és eladók harmadik fél közbeiktatása nélkül kereskednek, egyelőre csak Stellar (XLM) alapon. A protokoll lehetővé teszi, hogy ne legyen az Ethereum decentralizált tőzsdéken (Idex, EtherDelta, stb.) alkalmazott okosszerződésekre szükség a felek összekötéséhez, ezzel pedig komoly biztonsági kockázatól szabadultak meg a felhasználók.


Négy fő érvet találtunk a StellarX mellett:

 • Fiat vásárlás a kezdetektől fogva: USD például már most lehetséges amerikai felhasználók számára. Sok más fiat pénz is elérhető a platformon, ezeket lehet már használni, de közvetlenül ezekben beküldeni és kivonni csak megfelelő StellarX partnerek színre lépése után lesz lehetséges.
 • Ingyenes használat
  • Hagyományos tőzsdék ügyletenként számítanak fel díjat, a nálunk is sokat emlegetett ingyenes Robinhood tőzsdei app az ügyfelek "ülő" pénzén keresnek, az ETH dexeken pedig a gas-ért fizetni kell, ami drága. A StellarX platform használata teljesen és totálisan ingyenes. Nem keresni akarnak (legalábbis a fee-ken nem), hanem egy új világszabványt létrehozni.
  • Nem csak ingyenesen használható a platform, de a kapcsolt walletben tartott Stellarjaink után az évi 1% inflációnak megfelelő kripto/fiat is jár
 • Bármi tradelhető
  • Helyi pénzek stablecoin változatainak rohamára számítanak a következő hónapokban
  • A legnagyobb kriptopénzek már elérhetők, de hamarosan lista eleje is felkerül
  • A nagy szám az, hogy kötvények, részvények, ingatlanok és más, digitalizált vagyontárgyak kereskedelmére is alkalmas a rendszer, csak legyen végre legális a tokenizációjuk és tokenjeik kereskedelme
 • Átláthatóság
  • Az összes közül erre a legbüszkébbek a fejlesztők: A tranzakciók a blokkláncon, publikusan történnek. A kereskedőknek nem kell félniük az okosszerződések "apró betűs" részeitől, vagy csak pusztán hackeléstől vagy kódhibáktól.
  • A kibocsátók (coinok, digitalizált eszközök tokenjei, stb.) a helyi szabályoknak megfelelően kérhetnek KYC-t az felhasználóktól, ez még az előtt fog lezajlani, hogy bármilyen tranzakció történt volna. Amelyik felhasználóknak ez nem fog tetszeni, egyszerűen nem kereskedik azzal az eszközzel.

A fejlesztés gőzerővel robog tovább, hamarosan mobilra optimlizált site, night mode, és az XLM mellett más cserealap választás lehetősége is érkezik.

Forrás: https://kriptoakademia.com/2018/10/01/elindult-a-stellarx-decentralizalt-tozsde