Az Initiative Q-ra lehet stoploss beállítani?

2018.11.03

Magyarországra is betölt az Initiative Q, amely egy közösségi kisérlet egy új világpénz kialakítására. Nagy kérdés, hogy sikerrel jár-e, de ha igen az biztos, hogy most ingyen megszerzett Q-k értékének megőrzésére a StopLoss Manager-t sokan fogjak használni. 

De mire ez kiderül - ami a szervezők szerint akár 10 évig is lehet - addig sok víz fog lefolyni a Dunán. A 4 hónapja indult kísérletben több mint 3 millióan vesznek már részt és számuk folyamatosan nő. 

Még a Forbes is felteszi a kérdés, hogy "Egy ingyenes kriptovaluta miatt járhat le a Bitcoin ideje?" 

Íme magyarul a Fobes cikke, amit angolul itt olvashatunk:

Az Initiative Q lehet az új Bitcoin?

Az Initiative Q nem egy szokványos kriptovaluta. Akár az új Bitcoin lehet a valutából.

A jövő fizetési rendszere közel 3 millió korai elfogadót vonzott be összesen 4 hónap alatt. A rendszer az új csatlakozóknak egy e-mail címért cserébe a jövőben használható valutát kínál.

A szigorúan csak meghívás alapú regisztrációs folyamaton keresztül emberek 100 ezrei csatlakoznak naponta a rendszerhez. Ez egy hirtelen ellenállást váltott ki azokból, akik szkeptikusan néznek az új kriptovaluta rendszerének piramis jellegére.

A regisztrációhoz az Initiative Q csak pár digitális adatot kér az új felhaszálótól, amit a 'digitális benszülöttek' ösztönösen megadnak.

Feltétlenül fontos, hogy az emberek minden pénzügyi döntést végiggondoljanak és esetlegesen megkérdőjelezzék racionalitását. Egy vállalat egyszerűen nem létezhet piramis rendszerként működve , ha nincs elég információ a piramis fennmaradását illetőleg ( nem beszélve a pénz kérdéséről).

A vállálkozás reális mivolta sokkal kevésbé ellentmondásos, mint ahogy azt a cinikusok beállítják. Egész egyszerűen a pénznek nincs értéké, ameddig ez az érték nem érezhető. Ez a helyzet áll fenn a dollár, az angol font és minden egyéb valuta esetében. Hasonlóképpen az opportunista vállalatok, mint például a Dogecoin, óriási értéket teremtenek minden hitetlenség ellenére, és nem kizárt az sem, hogy az Initiative Q is ezt az utat járja be.

"Ez nem egy 'gazdagodj meg gyorsan' rendszer, azt hiszem, hogy itt vesztik el a fonalat az emberek," 

mondta az Initiative Q alapítója Saar Wilf. 

"Ahhoz hogy egy valutát létrehozz el kell érnünk egy kritikus tömeget, és mi épp ezen dolgozunk minden erőnkkel."

Wilf, aki sikeresen építette meg az online tranzakciók ellenőrzésére és a csalás megelőzésére szolgáló, a PayPal által később felvásárolt integrált rendszereket, úgy véli, hogy a Q lehetséges, de nem elkerülhetetlen.

Magyarázta: 

"A világnak egy jobb fizetési rendszerre van szüksége, jelenleg hozzá van ragasztva a meglévő infrastruktúrához, és az egyetlen másik lehetőség a kriptovaluták világa, amely szerintem, nem ad választ az igazi problémra."

"A kriptuvaluta - mint bármely pénznem - értékét a bizalomra alapozva építette, ugyanakkor a kormánytól decentralizálva működik. Megkerüli a létező rendszereket, ugyanakkor a legtöbb ember tudatában ez lehet annyira rossz is, mint amennyire jó van. Azt akarjuk, hogy a Q elterjeden,és ezért ingyen adunk valutát, azoknak akik a Q elterjedését segítik és támogatják."

"Semminek sincs addig értéke, ameddig az emberek el nem fogadják. Ezáltal a stratégiánk hihetetlenül világosan áll előttünk: A legnagyobb kihívás számunkra a bizalom építése, és ezzel soha sem tervezünk visszaélni. A tervünk, hogy úgy feleljünk meg a szabályozásoknak, hogy azokat és ezzel párhuzamosan mindent hatékonyabbá tegyünk tevékenységünkkel."

"Minden pénzügyi folyamatot könnyebbé és gyorsabbá akarunk tenni. Azt akarjuk, hogy az emberek képesek legyenek egy étkezésért fizetni, ahogy akár egy Uber-t kifizetnek. A mesterséges intelligencia segítségével szeretnénk megvalósítani azt, hogy a családok és a vállalkozások megoszthassák a banki számláikat. Azt szeretnénk, hogy legyen egy olyan internacionális, az egész világon elterjedt valuta, amely könnyedén kereskedhető és megosztható a jelenlegi lassú és drága folyamatokkal ellentétben. Ki akarjuk használni a techológia adta lehetőségeket, hogy megbízhatóbban és biztonságosabban kereskedhessünk."

Néhány pénzügyi szakértőt ennek ellenére mégis meg kell győzni a Q-ban rejlő lehetőségekről. 

Mike Rymanov, a Digital Securities Exchange (DSX) vezérigazgatója így nyilatkozott:

 "A szerencse csábítása és az érzékelhető kockázat hiánya kétségtelenül sokakat vonz, csakhogy ez inkább technológiai játék, mint pénzforgalmi hálózat. Ezek az emberek végső soron csalódni fognak, ahogy a spam-fiókjuk feltöltődik. Felhasználói fiókjuk ezzel szemben pénztől üresen maradnak."

"Bár a rendszer mögött álló vállalat megpróbálja igazolni a létezését és a marketing megközelítését a nagymértékű fejlesztések révén, hiányzik két kulcsfontosságú elem: a tényleges termék és a szabályozási ellenőrzése a projektnek. Mielőtt a befektetők számára életképes lehetőséggé válik, Initiative Q biztosítania kell azt, hogy megfeleljen minden kormányzati követelménynek a jogrendszerekben, amelyekben működik - ami évekbe telhet. Jelen pillanatban egyszerűen túl korai elkötelezni magunkat a projekt mellett."

Rymanov nem téved, az Initiative Q egy meglévő projekt, amely egy 8 fős fejlesztői csapattal rendelkezik és jelen pillanatban nem rendelkezik tényleges forgalomban lévő valutával. Ez nem egy 'gazdagodj meg gyorsan' séma, de mégsem érdemes leírnia projektet.

Egy digitális evolúció sem zajlott le egyik napról a másikra. A "Q" - amely a vállalat reményei szerint egy évtized alatt 1 dollárnak felelhet meg - a változás szelét hozza magával. Az Iniative időtervében a fejlesztők elkötelezik magukat a legfejlettebb technológiák felhasználására, hogy egy új globális pénznemet hozzanak létre. Egy jobb Bitcoin előállításának reményében, a képességeiket latba vetve.

Ha ezzel nem érdemes megosztani egy e-mail címet, akkor nem tudom mi az, amivel igen.

Az Initiative Q-ra Itt tudsz regisztálni ha szeretnél

Forrás: Forbes eredeti cikke itt olvasható