Az elnök kriptopénzt vezetne be

2018.11.12

A csendes-óceáni Marshall-szigetek elnökét annyira lázba hozták a kriptopénzek, hogy idén februárban bejelentette: szeretné második számú fizetőeszközként -az amerikai dollár mellett, bevezetni a Sovereign (Szuverén) nevű kriptopénzt. Hilda Heine elnöknőre és kormányára azóta a nemzetközi pénzügyi szervezetek számtalan kritikája nehezedett.

"A digitális pénzek bevezetésének potenciális haszna és nyeresége eltörpül majd a lehetséges gazdasági károkból, a pénzmosásból, a terrorizmus finanszírozásából adódó kockázatok mellett. A kockázatok kezeléséhez szükséges intézkedések hiányoznak az országban, ezért a szerveknek komolyan újra kell gondolniuk a digitális fizetőeszközre vonatkozó terveiket."

figyelmeztette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Marshall-szigetek kormányát még szeptemberben.

A kriptopénzt, a SOV-t egy izraeli, Neema nevű startup cég bocsátaná ki. Az IMF szerint nekik nincs elég tapasztalatuk a pénzügyek terén, hogy véghez vigyenek egy ekkora műveletet. Persze a csendes-óceáni térség egyetlen női elnökének ez nem egy magánakciója volt: a tervet elfogadta a parlament, a pénzügyi hatóságok ellenvélemény nélkül hagyták és megkezdték az egyeztetéseket a Neema-val.

Olvass tovább >>