A bitcoin-bányászat hashrátája rekordmagasságba ért

2019.06.27

A bitcoin hashrátája, a bányászat nehézsége a napokban újabb rekordot állított be. A Bitcoin hálózat hashrátája, amely több egyéb faktor mellett a kriptopénz blokkláncának biztonságosságát is megmutatja, az elmúlt pár hónapban folyamatosan emelkedett. 

A magasabb hashráta a bányászat iránti érdeklődés növekedését jelzi

A július 19.-én elérhető adatok alapján a bitcoin hashrátája a 65.19 trillió hash/másodperces - azaz 6.5 TH - érték környékén mozog. Megjegyzendő, hogy a jelentős növekedés a 9000-es, majd a 10000-es árfolyam átlépésekor indult el.

Amellett, hogy a hálózatot biztonságosabbá teszi a magasabb hashráta - hiszen több erőforrásra lenne szükség egy esetleges 51%-os támadáshoz.

A magasabb érték a bányászat iránti, általában hullámzó érdeklődés növekedését is jelzi, valószínűleg amiatt, hogy a bitcoin és a többi kriptopénz árfolyama elkezdett magához térni.

A növekvő hashrátát a Wall Street veteránja, és kriptotámogató Max Keiser is kommentálta a twitteren, szerinte a növekedő hashráta a legtöbb esetben a bitcoin árfolyamnövekedését eredményezte.

Úgy hiszi, még a bitcoin legnagyobb támogatói között is vannak, akik nem teljesen értik a hashráta jelentőségét.

A tapasztalt pénzügyi elemző rávilágított:

"a hashrátáról úgy is gondolkodhatunk, mint Satoshi szuperképességéről, amely segítségével meghekkelte az emberiséget, hogy létrehozzák az Arany 2.0-t"

A jelenlegi 6.5 TH/s hashráta jelentősen magasabb a legutóbbi rekord, a 2018 szeptemberi 6 TH/s értéknél. Miután előző évben elérte az akkori legmagasabb értéket, a bányászati nehézség folyamatos csökkenésbe váltott, ahogy a BTC csökkenő árfolyama nehezékként húzta le.

De miután 2018 decemberében 3150 USD-s mélységbe ért az ár, a vezető kriptopénz több más nagy kriptoeszközzel együtt elkezdett magához térni, amely folyamat 2019 során gyorsult fel.

Más egyéb mérőszámok alapján is látható, hogy a Bitcoin hálózatának minősége jelentősen javult.

Már csak 16%-nyi bitcoin bányászható ki

A BitcoinBlockHalf adatai alapján már csak 3220350 bitcoin van, amelyet még nem bányásztak ki, utána a Bitcoin eléri a kódjában meghatározott 21 milliós maximum készletet.

Jelenleg 17779650 bitcoin van forgalomban, de az elemzők becslése alapján ebből mintegy 4 millió elveszettnek tekinthető, mert az azokat tartalmazó accountokhoz való hozzáférés lehetetlenné vált, pl. a tulajdonosaik elvesztették vagy elfelejtették a walletek kódjait.

Mindazonáltal a bitcoin blokkjutalom-felezése közeledik, 2020 május 21.-én lép életbe, 50%-kal csökkentve az adott idő alatt újonnan létrejövő bitcoinok mennyiségét.

Több kripto-elemző szerint is ez - a felezés - a legjelentősebb esemény a bitcoin eddigi rövid pályafutása alatt, hiszen a kibocsátott mennyiség csökkenése minden esetben előkelő helyet foglalt el az árfolyamot befolyásoló tényezők között 

Forrás >>